V poslednej dobe - a nebudem klamať - na nás Matcha vyskakuje takmer zo všetkých stránok - či už instagramových alebo facebookových, časopisov, televízie, rádia a celkom iste sa stáva hitom gastronómie.
Tak som sa na tento smaragdový zázrak pozrela bližšie. A Vy sa môžete tiež.
Japonský zelený čaj je preslávený po celom svete. Punc kvality v ňom zanechali budhisti, pre ktorých to bola neodlúčiteľná súčasť pri hlbokej meditácií, a samozrejme japonskí samuraji, ktorých tento čaj povzbudzoval pred bojom.
Matcha totiž nielen že ukludňuje, taktiež má aj povzbudzujúce účinky.
Tak čo je to vlastne Matcha a ako sa spracováva?
Je to typ zeleného čaju. Zelené lístky sa po celú dobu usilovne skrývajú pred slnečným svitom. Zakrytím kríkov čajovníka počas určitej doby vegetácie sa docielia tenšie a chutnejšie lístky s vyšším obsahom chlorofylu. Takto sa zachová veľa nutričných hodnôt. Keď je dužina dobre vysušená, pomelie sa na jemný prášok a vznikne tak impozantná zelená farba s úžasnou chuťou.
Čo nám tento smaragdový zázrak zaručuje?
Ako prvé chcem vyzdvihnúť, že neobsahuje žiadne umelé farbivá a konzervanty. Preto je Matcha 100% prírodný produkt.
Ďalej podporuje činnosť srdca, znižuje tak riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Podporuje schopnosť lepšie spaľovanie tukov bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
Obsahuje unikátnu skupinu antioxidantov ako sú katechíny, ktoré zrýchľujú metabolizmus a pomáhajú tak ochraňovať bunky pred tzv. oxidačným stresom a pričiňujú sa o zmiernenie zápalov.
Zlepšuje koncentráciu a mozgovú činnosť.
Znižuje hladinu cukru v krvi – niečo pre diabetikov.
Posilňuje imunitný systém vďaka obsahu draslíka, vitamínov A a C, železa, proteínov a vápnika.
Taktiež obsahuje silné antioxidanty, ktoré napomáhajú pri odstraňovaní ťažkých kovov a chemických toxínov z tela.
Má vysoký obsah vlákniny, ktorá môže zmierňovať nadúvanie, zápchu a dokonca aj hnačku.
Podporuje pamäť a sústredenie.
Odporúča sa ako prevencia proti nástupu rakoviny.
Dodáva prísun energie.
Zlepšuje zrak a bojuje proti poškodeniu zraku následkom šedého či zeleného zákalu.
Skrášľuje pleť – dôvodom sú polyfenoly, ktoré udržujú pleť mladistvú a zdravú a taktiež zabraňujú poškodeniu pokožky pred ultrafialovým žiarením. Taktiež sú výbornou prevenciou proti kožným ochoreniam.
Má Matcha aj nežiadúce účinky?
Boli by ste prekvapení, a možno aj nie, pretože takmer každý produkt, či už prírodný alebo „neprírodný“ má nejaké nežiadúce účinky.
Pri Matche je to tak, že ak to preženiete s jej konzumáciou, vďaka vysokej miere kofeínu môže spôsobiť závrate, zvracanie, hnačku a iné tráviace poruchy, nespavosť, bolesti hlavy. Taktiež sa neodporúča v tehotenstve a pre dojčiace matky alebo ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou na kofeín.
A to je všetko. Takže ak nemôžete piť kofeínovú kávu, pre istotu sa vyhnite aj Matche.
Príprava
Ak si chcete pripraviť lahodný čaj, zalievajte ho horúcou vodou, ktorá má maximálne 80°C. Môžete pridať trošku citrónovej šťavy.
A čo Vy? Spravili ste si chuť na lahodnú šálku Matcha čaju? Jej zakúpením Vám v domácnosti pribudne tiež tento zelený zázrak, ktorý si môžete vychutnať v podobe nápoja alebo ho pridať do jedla. Pripájam link na produkt. Recepty s Matchou budeme postupne zadávať na našu webovú stránku a na náš Instagram.
https://www.nutrizona.sk/organic-matcha-tea/
Prajem Vám príjemný gastronomický zážitok.
Veronika