Pripravte si tradičnú smotanovú tortu s doma upečenými piškótami obohatenú o kolagén.
Na piškóty budeme potrebovať:
7ks vajce
100g cukor práškový trstinový - https://www.nutrizona.sk/trstinovy-cukor-praskovy-bio-400g/
100g cukor trstinový - https://www.nutrizona.sk/trstinovy-cukor-bio-500g/
120g múka hladká
120g múka špaldová hladká - https://www.nutrizona.sk/spaldova-muka-hladka-bio-1kg/
Štipka soli
1 ČL zemiakový škrob
1ČL vanilkový extrakt - https://www.nutrizona.sk/vanilka-bourbon-mleta-10g/
Postup:
- Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielka dáme do misy, žĺtka si dáme do druhej väčšej misy. V tretej mise zmiešame obe múky so zemiakovým škrobom.
- V miske si zmiešame oba cukry aj s vanilkovým cukrom. K bielkam pridáme soľ a vyšľaháme sneh do polotuha, ku ktorému postupne pridáme polovicu zmiešaných cukrov. Šľaháme, kým nebude sneh tuhý.
- V miske, v ktorej sme si odložili žĺtky, prisypeme druhú polovicu cukrov a vyšľaháme do peny.
- Do žĺtkovej zmesi pridávame postupne sneh, ktorý už zašľahávame metličkou, nakoniec pridáme múku. Tú tak isto pridávame postupne a premiešame kým sa nám nevytvorí hladké cesto.
- Pripravíme si plech, naň položíme papier na pečenie. Rúru si predhrejeme na 175 – 180°C.
- Pripravíme si vrecko a kovovú špičku o priemere 1 – 2 cm. Vrecko si naplníme cestom a pomocou špičky vytláčame na papier koliečka o priemere 3 cm. Medzi jednotlivými koliečkami nechávame medzeru, aby sa nám pri pečení nespojili. Ak nemáte po ruke vrecko, vôbec to nevadí. Postačí vám lyžička. Pomocou nej naberiete cesto a vytvárate kopčeky, ktoré sa vám pekne roztečú do koliečka.
- Piškóty ešte posypeme kryštálovým trstinovým cukrom a necháme pár minút postáť. Následne vložíme plech do vyhriatej rúry a pečieme 10 – 15 minút.
- Po upečení piškóty necháme vychladnúť a keď už sú studené môžeme ich vložiť do uzatvárateľnej nádoby. Najlepšie však je nechať ich voľne vysušiť do ďalšieho dňa neprikryté.
- S takto upečenými a odležanými piškótami môžeme prejsť na prípravu torty.
Na tortu budeme potrebovať:
800 g kyslej smotany
250 g mascarpone (alebo tvaroh)
8 PL práškový trstinový cukor - https://www.nutrizona.sk/trstinovy-cukor-praskovy-bio-400g/
2 ČL kakao - https://www.nutrizona.sk/kakaovy-prasok-z-neprazenych-kakaovych-bobov-bio-150g/
Domáce piškóty
Ovocie čerstvé cca 250 g
Ovocie mrazené cca 500 g
2 odmerky Kolagén mango / (višňa – limetka)
- https://www.nutrizona.sk/collagen-mango/
- https://www.nutrizona.sk/collagen-cherry-lime/
2 ČL agáve sirup - https://www.nutrizona.sk/agavovy-sirup-bio-360-ml/
2 ks cookies L&L čokoláda - https://www.nutrizona.sk/lenny-larry-s-the-complete-cookie----dvojita-cokolada-113-g/
3PL maslo
Postup:
- Pripravíme si dve misky na tmavý a biely krém. Do jednej nalejeme 400g kyslej smotany a polovicu mascarpone. Pridáme kakao a 4 lyžice cukru ( podľa chuti viac alebo menej) a zamiešame. V druhej zmiešame zvyšok smotany, mascarpone so štyrmi lyžicami cukru a rovnako premiešame.
- V miske rozdrvíme cookies a zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu nasypeme na dno okrúhlej formy a poutláčame. Na túto hmotu vylejeme biely krém, na ktorý poukladáme piškóty.
- Na piškóty poukladáme rôzne čerstvé ovocie tak, aby bola pokrytá celá plocha piškót.
- Na ovocie vylejeme tmavý krém a naň taktiež poukladáme piškóty.
- V hrnčeku si rozpustíme a zohrejeme mrazené ovocie, do ktorého pridáme agáve sirup a keď už je ovocie horúce, hrnček odložíme a vmiešame doň kolagén. Ovocie dobre premiešame a necháme ho vychladnúť.
- Keď máme ovocie vychladnuté, môžeme ho naliať na piškóty. Stierkou opatrne rozotrieme po celej ploche.
- Tortu odložíme do chladničky, najlepšie do ďalšieho dňa.
Prajeme vám dobrú chuť.